İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant, çene kemiği içine yerleştirilen ve eksik dişlerin tedavisinde kullanılan titanyum vidalardır. Bu açıdan protezler bu vidaların üzerine yerleştirilir. Aynı zamanda bu tedavinin diğer diş tedavilere göre avantajı diğer dişlere zarar vermemesidir. Yani bitişik dişleri kesmek gerekli değildir. İmplantlar kök görevi görür. Bu açıdan doğal dişlerinizi kullanır gibi konuşabilir, yemek yiyebilir ve gülümseyebilirsiniz. Çene ve yüz gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş kişilere implant tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi öncesi çene kemiği yapısının implantasyona uygunluğu radyografi ile belirlenir. Bunun yanı sıra kan sulandırıcı kullanan kişilerde tedaviden önce ilaç kesilmelidir. Kemik erimesi olan kişiler ise uygun tedaviyi aldıktan sonra implant tedavisi alabilirler.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi hastaya hafif bir sakinleştirici enjekte edilerek yapılır. İşlem öncesi detaylı bir muayene ve röntgen muayenesi gereklidir. Bu açıdan çene kemiği ve dişler ölçülür. Dental implantları yerleştirmek için iki seçenek vardır. Tek aşamalı prosedürde implant yerleştirildikten sonra geçici bir başlık uygulanır. İki aşamalı bir süreçte implant yerleştirildikten sonra diş etleri kapatılır ve yara iyileşir. Ardından, protez kısmı takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve iyileşme süresi alt çeneler için 3 ay ve üst çeneler için 6 aydır. Bu açıdan zirkonyum implantlar, titanyum implantların dayanıklılığını artırmak için tasarlanmış yeni nesil implantlardır. Özellikle dar çenelerde dayanıklılığı arttırmak için kullanılır. Dayanıklılık dışında titanyum ile aynıdır. Bu nedenle sadece süre açısından değil estetik açıdan da oldukça pratiktir. Aşındırıcı olmayışının yanı sıra ağızda metalik bir tat bırakmaz ve renk zamanla değişmez.

İlginizi Çekebilir:  Mardin’de bir ilk! Beş Yıldızlı 'Daradent' Açıldı

İmplant Tedavisinin Faydaları

İmplant tedavisi için komşu dişlerin yetersiz olması durumunda sabit protezler uygulanmaktadır. İmplant tedavisi, komşu dişleri keserek köprü yapma yönteminin uygulanmasıyla karşılaştırıldığında, komşu dişleri kesmeden ağızdaki eksik bir dişin tamamlanmasını sağlar. Hareketli protez kullanan ancak kemiklerin yetersiz olması nedeniyle protezleri tutmayan kişilerde implant kullanılır. Bu açıdan implant yerleştirilmesi ve proteze bağlanması implant tutunmasını artırabilir. Günümüzde diş kusurlarına uygulanan en son tedavi diş implantlarıdır. Diş implantları doğal dişlerle aynı ömre sahiptir. Standart ağız ve diş tedavileri başarılı olduğu sürece uzun yıllardır kullanılmaktadır.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisi, gelişimi ve sağlığı yerinde olan tüm hastalara uygulanabilir. Ortalama kemik gelişimini tamamlama yaşı kadınlar için 15 ila 16 ve erkekler için 17 ila 18’dir. Bu yaşlardan sonra her yaşta implant tedavisi yapılabilir. Çalışmalar ve araştırmalar, yaşlılığın implant tedavisi için bir risk olmadığını göstermektedir. Bu nedenle implant uygulaması için bir üst yaş sınırı yoktur. Ayrıca doktor uygun ameliyatı ve gerekli işlemleri yapar. Bu açıdan implant başarı oranı oldukça yüksektir. Ancak, çok fazla sigara içmek veya çok fazla alkol almak başarıyı olumsuz etkileyebilir. Yukarıdaki faktörlere bağlı olarak, bir implantın başarısı %90 ila %100 civarında değişebilir.

İlginizi Çekebilir:  MARDİN VE SAĞLIK / AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Hangi Durumlarda İmplant Yapılır?

İmplant tedavisi ne kadar sürer sorusu kadar merak edilen bir diğer soru hangi durumlarda implantların yapılacağıdır. Bu açıdan diş kaybı veya travma sonrası fizyolojik kemik kaybı, çene kemiğinin uzamasında ve hacminde azalmaya yol açar. Bu durumda protezler işlevini tam olarak yerine getirmek için uygulanamaz. Bu nedenle çiğneme ve konuşma sorunları kaçınılmazdır. Bu açıdan implantlar tercih edilmelidir. Ancak bazı durumlarda, bu uygulama mümkün değildir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bazı kalp hastalıkları
  • Kan pıhtılaşma sorunları
  • Romatizmal hastalık
  • Diyabet
  • Ameliyat olamama
  • İmplant sonrası ağız ve diş bakımını sağlayamama