Çeşitli ortodontik tedavilerden biri de diş teli kullanımını gerektirir. Doktorun takdirine bağlı olarak bu tedavi için doğru diş telini seçmek zor değildir. Ancak hastanın genel ağız yapısına göre kullanılmalıdır. Bu uygulama dişlerin ideal bir şekilde hizalanmasına yardımcı olur ve hastanın daha rahat hissetmesine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra diş telleri, sağlıklı bir ağız yapısı sağlar. Dişleri ve çeneyi tedavi eden diş hekimi ortodontisttir. Bu açıdan bu kişiler gerektiğinde diş tellerinin kullanılmasını önerirler. Diş teli kullanmanın nedeni eğri veya deforme olmuş dişleri tedavi etmektir. Tel takan kişiler kendilerini farklı hissederler ancak tedavi sonunda hem görsel hem de zihinsel olarak mutlu olurlar.

Diş Teli Ne Kadar Süre Takılır?

  • Dişlerin durumu tedavi süresini belirleyen en önemli faktördür. Bazı küçük kusurlar 5-6 ay içinde tamir edilebilir. Ancak dişte büyük bir kusur varsa tedavi süresi 2 yıldan fazla sürebilir. Buna alışmak zor bir süreç değildir. Bu açıdan diş teli kullanan çoğu kişi 2 hafta içinde buna alışır. Ayrıca tedavi sırasında düzenli olarak aylık tıbbi muayenelerden geçmeniz önemlidir. Bu konuda ise ortodontistiniz, ziyaret sıklığı konusunda sizin için en doğru programı oluşturacaktır. Neden diş teli gereklidir sorusu için ise aşağıdaki cevapları vermek mümkündür:
  • Dişleri çapraşık ve dizilim bozukluğu olan hastalarda düzelme sağlar.
  • Bilinenlerin aksine ortodontik diş telleri ağızdan nefes alma, ağzı açık uyuma ve horlama problemi olan hastalar için de bir tedavi yöntemedir.
  • Üst ve alt çeneler şekil olarak çok dengesiz olduğunda tercih edilir.
  • Hastanın dişlerinde veya çenesinde herhangi bir problem yoksa ancak dişler arasında boşluklar varsa da kullanılır.
  • Yanlış hizalanmış dişleri olan tüm hastalar için diş telleri uygundur.
  • Bazı durumlarda, tam ağız sağlığını korumak için diş tellerine ihtiyaç duyulur.
İlginizi Çekebilir:  MARDİN VE SAĞLIK / AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Diş Teli Çeşitleri

Diş teli çeşitleri temel olarak 3 şekilde karşınıza çıkar. Bunlardan ilki şeffaf diş telleridir. Dişlerinizle aynı renge sahip porselen veya şeffaf yapılardan yapılan bulan teller, diş estetiği açısından metal diş tellerine göre daha şık gözükseler de metal diş telleri kadar sağlam değildirler. Bu nedenle, bakımları biraz daha hassasiyet gerektirir. Metal diş telleri ise, en dayanıklı diş teli türüdür. Bu nedenle en çok kullanılan diş teli olarak bilinirler. Dişlerin estetik görünümü ile ilgili olarak şeffaf bir braket kadar çekici olmayabilir. Ancak tel tipine ortodontistin karar vermesi en doğrusudur. Lingual diş telleri, ‘görünmez’ olarak bilinir. Çünkü bunlar dişin ön tarafına değil iç kısmına takılır. Ağzınızı genişçe açmadıkça diğer insanların bu telleri görmeleri neredeyse imkansızdır. Bu tip teller genellikle estetik sorunları olan ergenler ve yetişkinler tarafından tercih edilmektedir.

Diş Teli Kimlere Uygulanabilir?

Ortodontik tedavi, ortodontistinize gitmeniz ile başlar. Öncelikle ağız sağlığınızı belirlemek için dişlerinizin röntgeni çekilir. Bu açıdan ağız içinde ise çürük, apse, iltihap, enfeksiyon ve diş taşı temizliği gibi sorunlar varsa, ilk olarak bu sorunlar ortadan kaldırılır. Ortodontik tedavinin sağlıklı ve planlı bir şekilde devam ettirilebilmesi için bu problemlerin çözülmesi ortodonti için önemlidir. Bu durumda hastaların bir ortodontist ile görüşmeleri önerilir. Eğik veya düzensiz dişler gibi sorunları olan pek çok çocuk, genç ve yetişkin vardır. Bu açıdan diş teli tedavisi 5 yaşın altındaki çocuklar için önerilmez. Bu açıdan ideal yaşın 8 yaş ve üzeri olduğunu unutmamanız önemlidir. Bu sebeple 8 yaş altı bir çocuk için bunu arıyorsanız bir çocuk diş hekimine görünmenizde fayda vardır.

İlginizi Çekebilir:  İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?