Porselen kaplama, diş çürüklerine bağlı, dolgu ile restore edilemeyecek kadar madde kaybı olan dişlerde hem estetiği hem de çiğneme fonksiyonlarını sağlamak amaçlı uygulanan bir tedavi materyalidir. Porselen kaplamalar bir yandan kişinin ağız işlevinin %100’ünü yerine getirmeyi amaçlarken, diğer yandan mükemmele yakın bir görünüm ile gülümseme sağlama amaçlanır. Bu açıdan sadece kozmetik amaçla değil, tıbbi açıdan da ağız içinde olumlu bir fonksiyona sahiptir. Porselen diş kaplamaları, kazara zarar görmüş dişler veya diğer sebepler için de kullanılabilir.

Porselen Kaplama Nasıl Yapılır?

Porselen-Kaplama-Nasil-Yapilir Porselen Kaplama Nedir?Dişleri kaplamak için önce dişleri kaplama yapılabilecek forma getirilir sonrasında ölçü alınır. Alınan ölçüler laboratuvara gönderilir ve ölçüye uygun porselen kaplama yapılır. Laboratuvardan gelen porselen kaplama ile herhangi bir son değişiklik gerekip gerekmediğini görmek için kontrol edilir. Ardından porselen kaplamanın yapıştırma işlemi sağlanır. Yapıştırma işleminde özel bir yapıştırıcı kullanılır ve  yapıştırılacak dişlerin üzerine kaplamalar özenle ve hassasiyetle yerleştirilir. Yapıştırma işleminin sonunda kalan yapışkan malzeme atılır. Kaplamanın durumunu kontrol etmek için diş hekiminiz porselen kaplamayı yerleştirdikten sonraki birkaç hafta içinde muayene planlayabilir.

İlginizi Çekebilir:  Diş Ağrısı Nedir?

Porselen Kaplama Çeşitleri

Porselen-Kaplama-Cesitleri Porselen Kaplama Nedir?Porselen kaplama çeşitleri, bu tedavilerin farklı tiplerine ayrılabilir. Örneğin porselen kaplamalara materyal açısından seramik, porselen veya metal olmak üzere üç farklı kaplama çeşidiyle karşılaşabilir. Bu tür kaplamalarda ana malzeme porselen, destek malzemesi metal veya seramik olabilir. Hastanın dişlerinin doğal rengini göz önünde bulundurarak porselen diş rengi buna göre belirlenebilir. Ayrıca porselen dişler için kaplama çeşidi, kaplamanın uygulandığı dişin konumuna göre değişiklik gösterebilir. Tüm full porselen kaplamalar, dişin tüm yüzeyini kaplayan porselen kaplama işlemi olarak bilinir. Bu işlem tüm porselen kaplama tedavileri arasında en dayanıklı olanıdır. Full porselen kaplama  estetik bir gülüşün öncelikli  olduğu ön grup dişlerde tercih edilen kaplama yöntemidir. Tek diş porselen kaplamalar ise özellikle bir kaza veya yüze darbe sonrasında hasar görmüş dişlere uygulanan kaplamalar için iyi bir yöntemdir. Hangi porselen kaplamanın sizin için doğru olduğuna ise hekiminiz karar verecektir.

Porselen Kaplama Uzun Ömürlü Müdür?

Porselen-Kaplama-Uzun-Omurlu-Mudur Porselen Kaplama Nedir?Porselen kaplama ömrü her hasta için farklıdır. Çünkü her hastanın porselen kaplamayı kullanma süresi ve hastanın bireysel ağız hijyeni ve diş hekimi tarafından düzenli diş hekimi ziyareti gibi faktörler farklıdır. Ağız hijyenine ara verilmediği ve zararlı alışkanlıklar olmadığı takdirde porselen kaplamalar 10-15 yıl kadar dayanabilir. Bazı hastaların bir süre sonra porselen kaplamalarının değiştirilmesi gerekirken bazılarının değiştirilmesine gerek yoktur. Bu açıdan ağız ve diş sağlığına önem vermek ve düzenli bakımını yapmak, porselen diş kaplamasının ömrünü uzatır.

İlginizi Çekebilir:  Diş Taşı ve Temizliği Nedir?