Diş ağrısı genel olarak dişin çürümesi ile meydana gelen bir olaydır. Dişin, dış kısmında bir sinir bulunmamaktadır, mikroorganizmaların artması ile beraber dişin iç katmanına doğru ilerleyerek artan mikroorganizmalar sinirlere ulaşarak diş ağrısına neden olabilmektedir. Yalnızca diş çürümesi, diş ağrısının sebebi değildir, bu durumun birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepler aşırı sıcak veya aşırı soğuk tüketimi ile beraber gelen diş hassasiyeti, halk arasında 20’lik diş ağrısı olarak da bilinen gömülü veya farklı konumda sürmüş 20 yaş diş ağrısı, diş etinden kaynaklanan ağrılar ki bu ağrı türü genel olarak apse oluşumu ile beraber hissedilmektedir. Ayrıca sinüzitten kaynaklı diş ağrısı da meydana gelebilir. Sinüzitten kaynaklı diş ağrısı ise üst dişlerde meydana gelmektedir.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı yaşayan bireyler, öncelikle diş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını ararlar. Halk arasında karanfil, ağrı bölgesine alkol koyulması veya sarımsak kullanımı diş ağrısına iyi gelecek çözümlerden biri olarak bilinse de yanlış bir uygulamadır. Hatta bu tür yöntemler dişe ve diş minesine ciddi hasarlar verebilmektedir. Eğer hasta ilk başta evde bir tedavi uygulamak isterse tabi ki birkaç yöntemi vardır. Kişinin yüzünde şişlik varsa soğuk uygulaması veya diş aralarında kalan plaklar için diş ipi kullanılabilir. Bitkisel olarak ise kişi karanfil yağı, nane çayı kullanabilir. Karanfil yağı; antiseptik özelliği ile ağrıyı uyuşturur ve iltihabi azaltır. Nane çayı ise sakinleştirici özelliği ile etki edebilir, nane yapraklarının kaynatılması işleminden sonra biraz soğuması beklenip; soğuması ile beraber, bir pamuk yardımı ile ağrı olan bölgeye bastırılarak uygulanabilir. Tabi ki bunlar geçici olan çözümlerdir. Öncelikli olarak diş ağrısını hisseden birey hızlı bir biçimde diş hekimine başvurmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Diş Taşı ve Temizliği Nedir?

Diş hekimi ilk olarak ağrının hangi dişten kaynaklandığını öğrenmek için röntgen çekmek veya çeşitli testler yapmak isteyebilir. Çünkü yansıyan diş ağrıları görülebilmektedir. Diş ağrısının hangi dişten veya neyden kaynaklı olduğunun tespit edilmesi üzerine gerekli tedavi protokolüne başlanacaktır. Duruma göre hastanın yüzünde herhangi bir şişlik veya apse oluşumu varsa ağrı kesici ile beraber bir antibiyotik tedavisi öngörülmektedir. Diş minesinin altında veya içinde herhangi bir plak veya bakteri oluşumu varsa diş hekimi tarafından diş temizliği yapılması gerekmektedir.

Diş Ağrısı Yaşamamak İçin Ne Yapılmalı, Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş ağrısını önlemek için en iyi yol, öncelikle iyi bir ağız bakım ve sağlığıdır. Kişi, diş ve ağızın temizliğini düzenli aralıklarla yapması gerekmektedir. Düzenli olarak bir diş hekimine gidilmeli ve kontroller sağlanmalıdır, diş hekimine gitmek için sadece ağrı hissetmek veya problem yaşamak beklenmemelidir. Diş fırçaları da dört ayı aşmayarak değiştirilmeli, sigara kullanımından kaçınılmalıdır. Taze meyve ve sebze tüketimi, balık ve protein açısından zengin yiyeceklerin tüketimi dengeli olarak arttırılmalıdır. Şekerli ürünlerin tüketimini en aza indirmek gerekmektedir. Tüm bunlara dikkat edilmesi durumunda ise diş ağrısından uzak durabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Diş Neden Ağrır?