Diş, temelde üç tabakadan oluşur. Bunları içten dışa; pulpa, dentin ve mine olarak sıralayabiliriz. Dişin içindeki boşluğa kök kanalı denmektedir. Pulpa ise bu kök kanalındaki dokudur ve sinir olarak oldukça çeşitlilik barındırmaktadır. Kanal tedavisi de pulpanın çıkarılma işlemidir. Ağrıya sebep olan, ölen veya zarar gören pulpanın çıkarılıp yerinin doldurulma işlemine kanal tedavisi denir. Önceki yıllarda, ilerleyen ağrı ile beraber dişin çekilmesi gerekirdi ama günümüzde gelişen teknoloji ile beraber minimum ağrı ve sızı ile bu işlem gerçekleşmektedir. Kanal tedavisi dişin çekilmesinin önüne geçen en önemli işlemlerden biridir. Bundan dolayı bir an önce konusunda uzman bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Bu işlemin yapılmasının birkaç sebebi olabilir. Bunlar; dişin içindeki çürük veya çatlayan diştir. Bu işlemin yapılması diş ağrısı çeken birey tarafından mühimdir. Ayrıca kanal tedavisi yapılmaması sonucunda pulpanın enfeksiyon kapması ile birlikte apse oluşumuna yol açabilir. Apse ise diş kemiğinin erimesine ile sonuçlanabilir. Bu yüzden kanal tedavisi ile durumun kurtarılması gerekir.

Kanal Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Kanal tedavisi sonrası ağrı pek çok insanda görülebilen bir durumdur. Bu tedavi toplum gözünde ağrılı bir işlem olarak görülmekle beraber aslında normal bir diş çekimi kadar ağrı yaratır. Her insanın acı eşiği farklı olduğu için ağrı, hastalar arasında değişiklik gösterebilir. Lakin tedavi gerçekleşmeden önce diş enfeksiyonlu ise işlem sonrasında dişte ağrı hissetmek normaldir, işlem ise diş uyuşturularak yapılmaktadır; dişin enfeksiyon durumuna göre uyuşturma dozu değişmektedir. Kanal tedavisi, hastanın diş ağrısını gidermek ve sağlıklı bir ağız yapısı sağlamak olduğu için aslında bu ağrı gittikçe azalmakta ve iyileşmektedir. Kanal tedavisi dişin kurtarılması için gerekli olan işlemdir. Tedavi dişin durumuna bağlı olarak birkaç seans sürebilir.

İlginizi Çekebilir:  Diş Beyazlatma Fiyatları 2021

Kanal tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Kanal tedavisi sonrası işlem öncesine göre daha hassas olduğu için yumuşak tabakaya sahip olmayan veya ısırılması ve çiğnenmesi zor olan yiyecekler, dişin kırılmaması adına, tüketilmemeli veya dikkatli tüketilmelidir. Eğer tedavi bir seansta bitmeyecek ise sonraki tedaviler için o bölge korunmalı ve ağız bakımına enfeksiyon kapmaması için dikkat edilmelidir. Ayrıca klasik diş bakımı işlemi ile beraber bir diş hekimini ziyaret etmekte gereklidir. Özellikle diş hekimi tarafından gargara verildiyse herhangi aksama olmadan uygulanmalıdır. Çünkü dişin temizliği en önemli unsurdur. Dişin temizliğine tedavi sonrası da dikkat edilmelidir, kanal tedavisi yenilenebilen bir işlem olduğu için tedavi sonrasında da yenilenmemesi adına adımların atılması gerekir. Çünkü dikkatli bakılan diş, ömür boyu kullanılabilir. Eğer tedavi yenilenmesi gerekir ise, eski dolgu yerinden alınır, içi yeniden temizlenir ve doldurulur.