Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum kaplama, gri metal yerine beyaz alaşımın kullanıldığı ve klasik porselen köprü ve protezlerin temelini oluşturan bir kaplama türüdür. Diş kaplamaları genel olarak porselen şeklinde uygulanmaktadır. Diş kaplamaları iki tipe ayrılır. Bunlar ise metal desteğe sahip olan ve metal olmayan desteklerdir. Daha güzel bir gülümsemeye ihtiyacı olan hastalar için diş hekimleri ayrıca daha fazla kozmetik tedavi uygulamaktadır. Bu açıdan estetik bir yöntem isteyen kişiler için bu yöntem sıklıkla tercih edilir. Bunun yanı sıra zirkonyum diş kaplamalarında kullanılacak olan maddeler, özel bir fırın aracılığıyla işlenmektedir. Bu açıdan zirkonyum diş kaplamaları, metal destek kaplamaya göre daha doğal bir görünüme sahip olan metal olmayan bir kaplamadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları

Metal destek kaplamanın ışık geçirgenliği çok düşüktür, bu da diş etlerinin zamanla koyulaşmasına neden olur. Ağız ve diş sağlığı alanında geliştirilip kazandırılan zirkonyum dişler, yüksek ışık geçirgenlikleri ve beyazlıkları nedeniyle zamanla diş etlerinin kararmasına neden olmaz. Metal destekli kaplamalarda estetik çok popüler değildir. Ancak bunun aksine zirkonyum kaplama dişler ışık geçirme özelliğine sahiptir. Bu sayede dişlerin zamanla mat görünmesine neden olmaz. Bu açıdan normal dişlerin haline yakın olan bu kaplamalar, daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm sağlar. Daha çok kozmetik amaçlı kullanılan zirkonyum kaplamalar, beyazlama işleminin sonuç vermediği ileri renk değişimlerinin tedavisi, ortodontik tedavi, gevşek veya daha az karmaşık ve kavisli olan dişler, arka bölümdeki dişlerde bulunan köprü veya kaplama olarak kullanılan bir gülüş estetiği sağlamak için tercih edilir.

İlginizi Çekebilir:  Diş Beyazlatmanın Zararı Var Mı?

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş tedavisi bildiğiniz diğer diş kaplama tedavileri gibi uygulanır. Bir diş kaplamasının tedavisindeki en belirleyici fark, elbette kaplama için kullanılan malzemenin cinsidir. Metal kaplamalarda olduğu gibi zirkonyum diş tedavisini uygulamadan önce yapıştırılan dişlerde küçük modifikasyonlar ve değişiklikler yapılır. Bu değişiklikler genellikle dişlerin küçülmesine ve kaplamanın tam olarak oturabilmesi için şekillenmesine neden olur. Zararsız zirkonyum kaplama, özel olarak ölçülen ağız ve diş yapılarına göre laboratuvar ortamında CAM/CAD teknolojisi kullanılarak yapılır. Zirkonyum yüzeylerde işlem gören porselen üst yapılar diş dostu renklerle üretilir ve dişlerle uyumlu olması sağlanır. Son bir adım olarak, dişleri sonsuza kadar dayanacak şekilde birleştirmek için özel bir diş dolgu yapıştırıcıları kullanılır.

Zirkonyum Diş Kaplamasında Dikkat Edilecekler

Zirkonyum kaplamalar hakkında birçok hastanın aklındaki sorulardan biri de zirkonyum kaplama sürecinin ağrılı olup olmadığıdır. Dişlerin küçültülmesi, ufak düzenlemeler yapılması esnasında ağrı veya acı hissetmesini önlemek için hastaya lokal anestezi verir. Zirkonyum diş kaplamaların faydaları düşünüldüğünde bu uygulamadan elde edilen faydalar maksimum etkiye ulaşır. Zirkonyum uygulamadan önce ve sonra dikkat edilmesi gerekilen birkaç önlem vardır. Bu açıdan zirkonyum kaplama tedavi kısadır ve genellikle sadece birkaç gün sürer. Bu nedenle günlük yaşama dönmekte bir sorun olmaz ve tedavi tamamlandıktan sonra ilk günden itibaren hayatınıza devam edebilirsiniz. Özellikle diş ve diş etlerinde herhangi bir problem yoksa tedavi bir hafta gibi kısa bir sürede tamamlanabilir. Zirkonyum kaplamanın yapıldığı gün ve o tarihten sonraki hafta boyunca çok soğuk veya çok sıcak yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Diş hekiminiz takip randevusu talep ediyorsa bu randevuyu ertelememelisiniz. Zirkonyum kaplamalara alışma süresi kişiden kişiye değişir ancak çoğu hasta 5-10 gün içinde dişlerinde hiçbir şey hissetmediğini ve zirkonyuma hızla uyum sağladığını söyler.

İlginizi Çekebilir:  Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?