Diş fırçalama tekniklerine uyulduğunda, dişlerdeki besin artıklarını ve plakları temizleyebilmek mümkün olmaktadır. Diş fırçalama nasıl olmalı sorusuna cevap vermek gerekir ise; dişlere ve diş etlerine zarar vermeden, doğru teknikler ile yeterli sürede dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Diş fırçasının nasıl seçilmesi gerektiği, ağız ve diş bakımı için nelerin kullanılacağı, dişlerin hangi teknik ile fırçalanacağı gibi durumlar hakkında diş hekimlerimiz hastalarımıza tavsiye vermektedirler.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Uygulanmalıdır?

Doğru diş fırçalama yönteminde, diş fırçası ile her dişin üzerinden en az 8-10 kere geçilmesi gerekmektedir. Diş eti ile dişlerin birleşim noktalarının fırçalanması gerekmektedir. Bu sayede yemek artıkları ve bakteri plağının uzaklaştırılabilmesi mümkün olmaktadır. Yaklaşık 2 dakika süresince diş fırçalanmalıdır.

Diş fırçalamak için diş fırçasının 45 derecelik açı ile tutulması gerekmektedir. Diş eti hizası başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir ve ağız boşluğuna doğru diş fırçalanmalıdır. Yumuşak ve dairesel hareketler ile fırçalanmalıdır. Sert darbelerden kaçınılması gerekmektedir. Ön dişlerden başlayarak arka dişlere doğru dişler fırçalanmalıdır.

Dişlerin dış yüzeylerinin yanı sıra iç yüzeylerinin de fırçalanması gerekmektedir. İç yüzeylerde de dış yüzeylerdeki yöntem izlenmelidir. Fırça eğik tutulduktan sonra, diş etinden ağız boşluğuna doğru olmak üzere dişler fırçalanmalıdır. Ayrıca dişlerin çiğneme yüzeylerinin diş fırçasını ileri geri hareket ettirerek temizlenmesi gerekmektedir. Eğer hastalarımızın diş etleri sağlıklı ise; diş fırçalama esnasında diş etlerinde kanama olmamaktadır. Kanamanın olması ise; dişlerin iyi temizlenmediğinin işaretidir.

Diş Fırçalamak Ağız Bakımı İçin Yeterli Bir Uygulama Mıdır?

Ağız sağlığı için diş fırçalamanın yeterli olması gibi bir durum söz konusu değildir. Ağız içerisinde diş fırçası ile erişilemeyen noktalar bulunmaktadır. Bu bölgelerde dişlerin arasında besin artıkları birikebilmektedir ve oluşan bakteriler ile ara yüz diş çürükleri olabilmektedir. Bu yüzden diş fırçasının erişemediği bölgeler için diş ipinin kullanılması gerekmektedir. Her gün en az 1 kere diş ipi kullanılmalıdır. Diş eti hastalıklarını, ağız kokusunu ve diş çürümelerini önlemek amacı ile diş ipi kullanılmaktadır. Buna ek olarak gargara gibi ağız bakım ürünleri ile de ağız ve diş sağlığı desteklenebilmektedir.

İlginizi Çekebilir:  Zirkonyum Kaplama Nedir?

Hastalarımızın ağız ve diş bakım ürünlerini tek başına kullanmaları yeterli olmamaktadır. Gün içerisinde bakım ürünlerini bir arada kullanmaları ve diş eti sağlıklarına da özen göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca 6 aylık periyotlarda diş hekimlerimize kontrole gelmeleri gerekmektedir. Bu şekilde olası hastalıklardan korunabilmek mümkündür.

Kullanılacak Olan Diş Fırçası Nasıl Seçilmelidir?
Diş fırçası tercihi yapılırken yumuşak kıllı fırçalar tercih edilmektedir. Plakların ve besin artıklarının çıkartılabilmesi için diğer fırçalara göre yumuşak kıllı fırçalar daha etkili olmaktadır. Ayrıca diş fırçalarının ağız içerisinde arka bölgedeki dişlere de kolaylıkla ulaşabilmeleri için küçük başlı olmalarına özen gösterilmelidir. Diş fırçalamada zorlanan ya da sınırlı el kabiliyetine sahip olan hastalarımızın pilli diş fırçalarını tercih etmeleri tavsiye edilmektedir. Diş fırçalama nasıl olmalı sorusunun cevabını tam anlamıyla uygulayabilmek için doğru diş fırçası seçilmelidir.

Diş Fırçası Hangi Sıklıkla Değiştirilmelidir?
Diş fırçasının değiştirilme periyodu; 3 aydır. Hastalarımızın diş fırçaları yıpranmaya başladığında fırçalarını değiştirmeleri gerekmektedir. Diş fırçasının değiştirilmesinin aksatılmamasının esas nedeni; belirli rahatsızlıklar kaynaklı diş fırçalarının üzerinden yeniden enfeksiyona neden olabilecek mikropların alınmasının engellenmek istenmesidir.

İlginizi Çekebilir:  Diş Beyazlatmanın Zararı Var Mı?

Diş Fırçalarken Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
Diş fırçalama hataları aşağıdaki gibidir:

  • Diş fırçasını diş etine temas ettirmekten çekinmek ve sadece dişleri fırçalamak; yapılan hatalardan biridir.
  • Midesi bulandığı için dil ve damağın ön yüzlerini fırçalayıp arka yüzlerini bırakan hastalarımız hata yapmaktadırlar.
  • Üstünkörü, acele ile dişleri fırçalamak; sık yapılan hatalar arasındadır.
  • Diş fırçalarken kullanılması gereken macunun leblebinin yarısı kadar büyüklükte olması gerekmektedir. Diş fırçasının kıllarının tamamını kaplayacak kadar macun kullanılması önerilmemektedir. Ayrıca 6 yaşından küçük çocuklarda diş macunu kullanımı tavsiye edilmemektedir. 12 yaş altındaki çocukların ise; diş macunu ile dişlerini fırçaladıktan sonra ağızlarını 3-4 kez çalkalamaları gerekmektedir.
  • Diş macunu ve ağız gargarası gibi ağız bakım ürünleri, dişlerin temizlenmesi için kullanılan yardımcı uygulamalardır. Ancak diş fırçası ve diş ipi gibi mekanik temizlik ürünleri; dişlerin temizlenmesinde esas etkili olan uygulamalardır.
  • Diş fırçalarken üst ve altta yirmilik dişlerin olduğu kısımların da fırçalanması gerekmektedir.
  • Hastalarımız eğer çarpık dişleri temizliyor iseler; fırçanın yönünü ve şeklini çarpık olan dişin pozisyonuna göre değiştirerek fırçalamaları gerekmektedir.
  • Diş fırçalama işlemi sırasında aşırı kuvvet uygulamak büyük bir hatadır. Diş eti çekilmesi, köşe dişler başta olmak üzere dişlerde kama şeklinde aşınma olması gibi olumsuz etkileri bulunmaktadır.
  • Diş fırçalama süresinin gereğinden uzun tutulması, sanılanın aksine bir fayda sağlamamaktadır.
  • Diş tozu kullanıldığında, dişler daha iyi temizlenmemektedir.
  • Diş fırçalama nasıl olmalı konusunda yanlış bilinenlerden biri de; diş eti kanaması olduğunda, dişleri fırçalamayı bırakmaktır. Fırçalamaya devam edilmesi gerekmektedir.