Diş hassasiyeti, genellikle diş eti hastalığı veya diş eti çekilmesi nedeniyle kök yüzeyindeki dentin dokusunun açıkta çıkmasından kaynaklanır. Kökler, mine gibi koruyucu bir diş tabakasına sahip değildir. Bunun yerine kökleri çok yumuşak bir sement tabakası kaplar. Dişeti çekilmesi nedeniyle kökteki dentin açığa çıkar. Uygun olmayan diş fırçalama ve çok yüksek aşındırıcı içerikli diş macunu kullanımı, mineyi aşındırabilir ve dentin dokusunu açığa çıkarabilir. Aynı zamanda Salatalık turşusu gibi kuvvetli asitli yiyecekler yemek de dentin tabakasını açığa çıkarabilir ve diş yüzeyinde aşınmaya neden olabilir. Bu gibi durumlarda ise diş hassasiyeti sorunu ortaya çıkar.

Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Diş hassasiyeti neden olur sorusunun pek çok cevabı vardır. Bu sorun, dentin dokusunun aşırı duyarlılığı veya kök dokusunun aşırı duyarlılığı sebepli olabilmektedir. Sıcak, soğuk, tatlı, ekşi veya asitli yiyecek ve içecek tüketimi sonucunda ortaya çıkan sorunlara diş hassasiyeti oluşabilmektedir. Diş hassasiyetini artıran durumlardan bir diğeri de diş çürüğüdür. Çürük dişlerde madde kaybı nedeniyle, dişlerin sinirleri dış ortama, yüksek ve düşük sıcaklıklara, hatta tatlılara karşı aşırı duyarlı hale gelebilir. Ayrıca dişlerde meydana gelen kırık ve çatlaklar da ağrı ve sızlamalara neden olabilmektedir.  Arka arkaya çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler yemek şoka ve diş hassasiyetine neden olabilir. Ayrıca bruksizmin (diş sıkma) neden olduğu kök veya diş yüzeyinin aşınması, gece dişlerini sıkan hastalarda diş hassasiyetine neden olur. Bir kök bariyeri görevi oluşturan diş etinin çekilmesi de diş hassasiyetine sebep olan temel nedenlerinden biridir.

İlginizi Çekebilir:  Porselen Laminalar Kimler İçin Uygun?

Diş Hassasiyeti Tedavisi

Diş hassasiyeti tedavisi, duyarlılık durumuna ve hassasiyetin sebebine bağlı olarak değişebilmektedir. Diş hassasiyeti, çürük dişlerin dolgu ile tedavisi yapılarak, şiddetli ağrı ve aşırı hassasiyete neden olan diş çürükleri ise kanal tedavisi ile tedavisi yapılır. Kırıklara karşı aşırı hassasiyet durumlarında kaplamaların yerleştirilmesi veya dolgu ile tedavisi yapılmaktadır. Diş eti çekilmesine bağlı aşırı duyarlılık durumlarında ise diş eti tedavisi uygulanır. Minedeki çatlaklara bağlı aşırı duyarlılık durumunda ise hassasiyet giderici ajanlar uygulanmaktadır. Tüm bu durumları ve diş hassasiyetini önlemek için ise, iyi ağız hijyeni sağlamak gerekir. Dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak veya diş hekiminizin önerdiği bir diş macunu kullanmak diş hassasiyet riskinizi azaltabilir. Ayrıca asitsiz bir diyet diş hassasiyeti oluşumunu önleyebilir. Hassas dişlere özen gösterilmeden dişlerinizi fırçalamamaması çeşitli diş ve ağız sorunlarına sebep olmaktadır. Bunun için ise dişlerinize düzenli bir şekilde bakmanız gerekir. Bu sayede diş hassasiyeti önleme konusunda başarılı olabilirsiniz. Bu açıdan diş hekiminizin önerilerini dinlemeniz önemlidir.