Hamilelikte diş sağlığı büyük bir öneme sahiptir. Anne adayı iyi besleniyorsa ve hamilelik sırasında dişlerini koruyorsa, hamilelik döneminde diş problemi yaşama riski büyük ölçüde azalacaktır. Ancak diş tedavisi yapılmadan yaşanan gebelikte hormonların etkileri ile ağız içerisinde farklı problemlerle karşılaşılabilir. Örneğin, kanda ve tükürükte artan miktarda asit diş çürümesine neden olabilir. Diş eti hastalıkları da hormonlardaki değişikliğe bağlı olarak daha kolay ve daha sık ortaya çıkar. Ağız sağlığı açısından bakıldığında, meyve ve sebzeler, tahıllar, süt ve süt ürünleri, et, balık, yumurta, A, C, D vitaminleri, fosfor ve kalsiyum açısından zengin temel gıdalar tüketilmelidir. Çünkü süt dişlerinin gelişimi rahimde başlar. Bu süre zarfında hem annenin sağlığı hem de bebeğin ağız gelişimi için dengeli bir beslenme sağlanması gerekir.

Bebeğin Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebegin-Dis-Sagligi-Icin-Nelere-Dikkat-Edilmeli Hamilelik ve Diş SağlığıAraştırmalar, gebe bayanlarda diş eti hastalıklarının düşük ağırlıklı bebek sahibi olma olasılığını artırdığını ve bebeğin hayatını riske attığını göstermiştir. Bu nedenle gebe bayanların ağız hijyenine ve beslenmeye daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Hamilelikte dengeli beslenme, bebeğin ve annenin ağız sağlığı üzerine olumlu bir etkisi vardır. Bebekte süt dişlerinin gelişme süreci hamileliğin ikinci ayında başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamin yönünden zengin besinlere yeterli miktarda takviye yapılmalıdır. gebe bayanlarda hamileliğin ilk ayından itibaren diş çürümesine neden olabilecek yiyeceklerden kaçınılmalıdır Çünkü ağızdan atılmayan tüm yemek artıkları dişlerde birikir ve çürük oluşumunu hızlandırır. Bu açıdan hamilelikte diş sağlığı önemi oldukça fazladır.

İlginizi Çekebilir:  Diş Hassasiyeti Nedir?

Hamilelikte Diş Sağlığı İçin Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelikte-Dis-Sagligi-Icin-Beslenme-Nasil-Olmali Hamilelik ve Diş SağlığıGebelik sürecinde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı kalması için annenin günde 1200-1500 mg kalsiyum alması gerekir. Hamilelik döneminde kadınların kalsiyum ihtiyacını süt, süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyumdan zengin besinler tüketerek karşılayabilirler. Besinlerden yeterince kalsiyum alınamıyorsa, bebeğin büyümesi için ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı annenin kemik dokusu tarafından karşılanır. Doğru ağız hijyeni ve doğru beslenme ile hamilelik sırasında diş problemleriyle karşılaşma olasılığı büyük bir oranda azalacaktır. Meyve ve sebzeler, tahıllar, süt ve süt ürünleri, et, balık ve yumurta dengeli tüketilmelidir. Mümkün olduğunca şekerden (özellikle öğün aralarında)  karamel gibi yapışkan tatlı yiyeceklerden kaçınılması önemlidir.

Hamileyken Diş Tedavisi Yapılır Mı?

Hamileyken-Dis-Tedavisi-Yapilir-Mi Hamilelik ve Diş SağlığıHamilelik sırasında, bebeğin organlarının gelişiminin ilk üç ayında diş tedavisinden kaçınılmalıdır. Diş tedavisi için en uygun dönem 5 veya 6. aydır. Gebeliğin son üç aylık dönemi, ilk üç aylık dönemi kadar hassastır. Bu yüzden acil olmadığı sürece diş tedavileri doğumdan sonraya bırakılmalıdır.