Dişler sıklıkla diş plağına maruz kaldığında tükürükteki minerallerle birleşerek diş yüzeyinde diş taşı denilen sert bir doku oluşturur. Diş taşı sadece diş yüzeyine yapışır. Dişlerin, diş etlerine yakın bölgelerinde sert ve düzensiz çizgiler bu durumun bir işaretidir. Diş eti çizgisinin altında da (diş taşı) oluşabilir. Dişlerdeki (diş taşı) varlığının giderilmesi profesyonel bir diş hekimi muayenesi ve tedavisi gerektirir. Sonrasında iyi bir ağız bakımı alışkanlığı kazandırılarak bu yapıların yeniden oluşması önlenebilir.

Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı neden olur sorusunun cevabı yetersiz ve yanlış fırçalanmalardan kaynaklıdır. Dişlerinizi fırçalarken doğru tekniği kullanmak önemlidir. Diş etinden dişe kadar tüm yüzeyler daire şeklinde 5-6 kez fırçalanarak temizlenmelidir. İyi bir ağız hijyeni sağlamak ve (diş taşı) oluşumunu önlemek için diş ipi veya (ara yüz) fırçaları kullanmak gereklidir. Bir fırça seçerken, aynı zamanda kaliteli bir fırça seçmeniz gerekir. Fırça seçimi ise ( hekimin, hastaya uygunluğuna göre) değişir. Diş eti hassasiyetiniz varsa veya diş eti problemlerine yatkınsanız diş eti problemlerini önleyebilecek bir fırça kullanmalısınız. Dişleriniz hassas ise bunun için özel olarak üretilen diş fırçasını hekim kontrolüyle seçmelisiniz.

İlginizi Çekebilir:  Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşları, profesyonel hekim muayenesi ve tedavisyle diş yüzeylerinden temizlenir.  Diş taşı temizliği tedavisinin  ardından diş taşı oluşumunu önlemek için önlem almak en önemli etkenlerden biridir. Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalamanız ve düzenli olarak diş ipi kullanmanız önemlidir. Bu sayede uzun vadede diş taşı oluşumunu önleyebilirsiniz. Ayrıca yılda iki kez diş hekimi muayenesi ile diş sağlığınızı uzun vadede koruyabilirsiniz. Diş hekiminiz bu işlemi ne sıklıkla tekrarlamanız gerektiğini önerecektir. Diş taşı temizliğinin günlük ağız bakımınız için ek faydalar sağladığı hatırlanmalı ve tedaviyle beraber dişlerinizi günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalama alışkanlığınız önemlidir. Günlük ağız bakımınız konusunda diş hekiminiz size yardımcı olacaktır.

Diş Taşının Zararları Nedir?

Diş taşı oluşumunun birçok ( zararı ) vardır. Diş taşı, gelecekte diş eti iltihabına dönüşebilecek kötü ağız kokusuna neden olabilir. (Diş yüzeylerindeki diş taşlarının) diğer tehlikeleri şunları içerir:

  • Diş taşı varlığı dişlerde çürük riskini artırır.
  • Diş taşının çok olduğu bölgelerde diş eti çekilmesini artarak dişler arasında boşluklara sebep olur.
  • Diş taşlarının yoğun olduğu bölgelerde, dişetleri şiş ve ödemli olur. Bu durum diş eti kanamalarına sebep olur.
  • Diş taşı diş eti iltihabına neden olabilir. Diş etleri temizlense dahi uzun süre eski görünümüne kavuşturulamaz.
  • Diş taşı dişler arasında kemik kaybına neden olabilir.
  • Diş taşları dişlerdeki hasarı gizlediği için tedavi sürecini geciktirebilir.
İlginizi Çekebilir:  İmplant Tedavisinin Öncesi ve Sonrası Bilinmesi Gerekilenler

Diş taşı temiziliği sayesinde diş taşı sorunundan kurtulmak mümkündür. Bu açıdan düzenli olarak diş hekime muayenesi ile bu sorunun önüne kolayca geçilebilir. Bu sayede sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.