Diş eti hastalıkları, dişleri çevreleyen ve destekleyen dokuların kemiğe kadar ilerleyebilen iltihabi bir hastalığıdır. Diş eti hastalıklarının en büyük sebepleri ise yapışkan ve renksiz plaklardaki bakterilerin dişler üzerinde oluşmasıdır. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı sağlanamadığı takdirde diş yüzeylerinde plak birikimi olur. Bu durum ise sadece diş etlerine ve dişlere değil,  dişleri destekleyen kemik dokusuna da zarar verir. Bunun sonucunda dişlerin destek dokularının yetersizliği ile dişlerde sallanmaya bağlı diş çekimleri meydana gelebilir.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Dis-Eti-Hastaliklari-Nelerdir Diş Eti Hastalıkları ve TedavisiPeriodontal hastalık (diş eti hastalıkları) her zaman basit diş eti iltihabı ile başlar. Periodontal hastalıkların en büyük belirtisi diş eti kanamasıdır. Periodontal hastalıklar tedavi edilmediği takdirde çenede kemik kaybına neden olan ve dişlerin destek dokularının kaybıyla dişlerin sallanmasına neden olan ciddi bir enfeksiyona dönüşebilir. Hastalık şişmiş, kırmızı, kanayan diş etlerine ve diş etlerinin çekilmesine neden olur. Dişler uzar, pozisyon değiştirir, boşluklar oluşur, dişlerin sallanasıyla beraber ağız kokusu başlar. Fakat sigara içenlerde nikotinin kan damarları üzerindeki etkisi kanamayı daha az fark edilir hale getirerek hastalığı maskeleyebilir ve gözden kaçmasını engelleyebilir.

İlginizi Çekebilir:  İmplant Tedavisinin Öncesi ve Sonrası Bilinmesi Gerekilenler

Diş Eti Hastalıkları Neden Olur?

Dis-Eti-Hastaliklari-Neden-Olur Diş Eti Hastalıkları ve TedavisiDiş Eti Hastalıkları Neden Olur, Diş plağı diş eti hastalığının ana nedenidir. Bunun yanı sıra sigara, sistemik hastalık, ilaçlar, stres ve beslenme gibi diğer faktörler de diş eti hastalıkları nedenleri arasındadır. Aynı zamanda hastalardaki mevcut sistemik hastalıklarının ve durumların genellikle diş tedavisi sırasında diş hekiminin bilmesi gereken bir durum olduğu unutulmamalıdır. Her bireyde, dişlerin tüm yüzeylerinde, dişlerin arasında ve diş eti birleşme yerinde bakteri plağı birikimi gözlenmiştir. Bu plak fırçalama veya diş ipi ile yeterince temizlenemezse zararlı bakteri türlerinin yaşayabileceği ve zararlı bakterilerin yavaş yavaş çoğalabileceği bir ortam oluşturur. Bakterilerin ürettiği toksik maddeler diş eti iltihabına neden olur ve diş çevresindeki kemiği eritir. Ayrıca mikroorganizmaların neden olduğu plak zamanla sertleşerek diş taşlarına dönüşür. Diş taşları üzerinde ne kadar çok plak birikirse, diş etleri hastalıkları da aynı derecede ilerler.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Dis-Eti-Hastaliklari-Tedavisi Diş Eti Hastalıkları ve TedavisiDiş eti hastalıkları tedavisi için ilk adım dişlerdeki sert birikintilerin diş hekimi tarafından sağlanan özel aletlerle ortadan kaldırılmasıdır. Başarılı bir tedavi için diş yüzeyinde biriken plakların fırça ve diş ipi ile doğru bir şekilde temizlenmesi önemlidir. Daha şiddetli enfeksiyonlarda, lokal anestezi altında ve yardımcı materyallerle, iltihaplı, genişlemiş veya girintili dişeti dokusu tedavi edilir. Tüm bu uygulamalardan sonra hasta diş etlerinin sağlığını korumak için 3, 6 ve 12 aylık kontrollerden geçer. Kontrollerin sıklığı, hastalığın ciddiyetine ve belirli risk faktörlerinin varlığına göre  diş hekimi tarafından belirlenir. Ara yüzün fırçalanması ve temizliği her incelemeden sonra yeniden değerlendirilir. Diş eti tedavisinin başarısı, hastanın tedaviye uyumu ve tedavi motivasyonu ile doğrudan ilişkilidir.

İlginizi Çekebilir:  Mardin Özel Diş Polikliniği