Diş eti çekilmesi hemen hemen herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Bir kişinin ağız sağlığından bahsederken öncellikle dikkat dişlerde toplanır ama ağız sağlığı sadece dişlerden oluşmaz. Bu açıdan diş eti sağlığı da en az diş sağlığı kadar önem taşır. Erik, elma gibi sert meyve ve sebzeler ısırıldığında diş etlerinde kanama meydana getirebilmektedir, bu kanama sonucu oluşan şişlik ve morluklar diş eti çekilmesinin sebebi olabilir. İlerleyen yaş ile beraber artış gösteren diş eti çekilmesi eğer tedavi edilmezse diş kaybına yol açar. Yiyeceklerdeki şekerler diş etlerinde plağa yol açar eğer kişi düzenli olarak dişlerini fırçalamaz ve ağız sağlığına dikkat etmezse dişte kalan plak; diş taşına yani halk arasındaki adıyla tartara dönüşebilir. Diş taşı oluşumundan sonra profesyonel bir tedavi almak gerekmektedir. Plak, diş eti hastalıklarının en basit şekli olan diş eti iltihabına dönüşebilir. Süre bakımından devam eden diş eti iltihabı, diş etlerini bakteri ve tartar ile doldurmaktadır. Diş etlerindeki bu aşırı plak ve bakteri oluşumu ileride hem kemik hem doku kaybına yol açar, sonuç olarak birey diş kaybı yaşayabilir.

İlginizi Çekebilir:  Çene Eklemi Hastalıkları ve Tedavisi

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir ve Neden Olur?

Diş eti çekilmesi belirtileri dişte hassasiyet olarak kendini gösterir. Eğer çekilme artarsa diş boyunda olağandışı uzama ve diş etlerinde görülür düzeyde kızarıklık meydana gelir. Diş eti çekilmesi ile beraber dişler arasında açılma meydana gelmektedir ve arttıkça hassasiyetin boyutları da artmaktadır. Örneğin kişi nefes alıp verirken bile dişlerinde sızlama hissedebilmektedir. Diş eti çekilmesinin birçok nedeni vardır. Bunlar genetik yatkınlık, sigara kullanımı olarak özetlenebilir. Özellikle sigara kullanımı acilen bırakılmalıdır çünkü ağız kuruluğuna yol açar. Bu kuruluk ise ağızdaki bakteri oluşumunun artmasını sebep olmaktadır. Ayrıca yaşlılık, yanlış diş fırça seçimi, dişleri ters yönde ve sert bir biçimde fırçalamak, kötü beslenme sonucunda oluşabilen komplikasyonlar, yanlış dolgu veya kaplama işlemi, komplikasyon gelişmesi muhtemel olan hastalıklar, örneğin diyabet ve hamilelik veya menopoz ile birlikte gelen vücuttaki hormonal değişiklikler diş eti çekilmesine sebep olabilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Parlak bir gülümsemeye sahip olabilmek için diş ve diş etleri sağlığına dikkat etmek gerekir. Bunun için ilk olarak plak ve diş taşı oluşumu önlenmelidir. Bunun için de düzenli aralıklarla uzman doktor kontrolüne gidilmelidir. Kontrol dışında ise her altı ay ile on iki ay arasında dişleri bir diş hekimine temizletmek gerekmektedir. Dişleri en az günde iki defa fırçalanmalı ve diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir. Diş hekimi, problemli olan diş etlerini fark edebilir ve problem ilerlemeden müdahalede bulunabilirler. Diş eti çekilmesi tedavisi ise ilerlemesine göre değişkenlik göstermekle beraber tedavi ortalama 1 ay ile 1 yıl arasında gerçekleşmektedir.

İlginizi Çekebilir:  20’lik Diş Çekimi Nedir?